Вучиќ со драматична порака до србите: Ќе чуваме колку што можеме, тие ќе продолжат со акциите додека не го завршат северот на Косово, но јас реков нема да дозволам позитивен одговор од наша страна на тоа

Српскиот претседател Александар Вучиќ рече дека ќе ја зајакнува војската на Србија и ќе ја чува својата неутралност.

Морам да признаам дека господин Столтенберг се однесува одговорно, но албанците не се однесуваат така, како и оние кои ги сметаат за свое чедо. Според нив Косово е суверена земја. Они сега се чудат како се јас знам. Водат истрага како Вучиќ знаел за нивната акција на север. Тоа луѓе е кажано на нивен внатрешен состанок, не е добиено со прислушување. Сега они се размислуваат кој тоа го соопштил на нашите служби. Задачата е дека Вучиќ е виновен. Косово во соработка со НАТО, може да направи се, додава Вучиќ.

Сепак, српскиот претседател истакнува дека тој нема да дозволи да се наруши мирот, дека ќе прави се за да се зачува мирот се до оној момент додека никој нема да се крене вооружено против србите.

Сега србин со камен да се слика го прават криминалец. Иако тој србин живее на својата земја, живее во својата Србија а вие ќе му велите дека е криминалец и што ли уште не. Нема шанси да дозволам да добијат позитивен одговор на тоа.

На прашањето дали може да се оддржи мирот во такви околности, Вучиќ вели: По секоја цена, освен во случај кога би тргнало протерување и ликвидииирањее на нашиот народ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *