VELIKA JUGOSLAVIJA Evo kako bi SFRJ izgledala da su se ostvarili TITOVI SNOVI

Mnogi sa setom pričaju o nekadašnjoj velikoj zemlji, u kojoj se, kažu, živelo nekim bezbrižnijim i danas nepojmljivim životom, dok drugi smatraju da je Jugoslavija bila veštačka tvorevina koja je silom održavala nespojive narode na okupu.

Neki istoričari smatraju da je Tito želeo još veću, moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna sila, već i svetska. Istoričarka Sabrina Ramet navodi da je SFRJ pod Titom želela da stvori integralnu Jugoslaviju koja bi uključivala pogranična područja oko Jugoslavije: Grčku Makedoniju, Trakiju, Albaniju, Bugarsku, bar jedan deo austrijske Koruška, kao i celu italijansku provinciju Furlanija-Julijska krajina.

Među pristalicama jugoslovenskog iredentizma bili su i monarhisti i republikanci u vreme pre stvaranja Jugoslavije 1918. godine. Sabina Ramet se poziva i na izjavu političara Svetozara Pribćevića da bi Jugoslavija trebalo da se prostire “od Soče do Soluna”.

Možda najčudnije na ovoj mapi deluje to što je kao deo Jugoslavije navedene i Bugarska i Albanija. Ipak, navodi se da je pokret Zveno u Bugarskoj podržavao ideju uključenja Bugarske i Albanije u zajedničku državu Južnih Slovena. Pokret Zveno učestvovao je u državnom udaru u Bugarskoj 1934. godine.

Oni su zahtevali savezništvo sa Francuskom i uključivanje Bugarske u Jugoslaviju. Čak je i britanska vlada tokom Drugog svetskog rata podržala ideju stvaranja Velike Jugoslavije, kao odgovor na pristupanje Bugarske Silama osovine.

Posle Drugog svetskog rata, Tito je objavio da Jugoslavija polaže prava na Trst i celu Karintiju, uključujući Austrijsku Korušku. “Oslobodili smo Korušku , ali su međunarodni uslovi bili takvi da smo morali privremeno da je napustimo. Koruška je naša i mi ćemo se boriti za nju”, poručivao je Tito.

“Paralelni univerzum” Velike Jugoslavije

Osim toga, pojavila se zanimljiva mapa o tome kako bi SFRJ izgledala da su se Titovi planovi obistinili, i to u dva slučaja:

Da je maršalova vizija uključivala Albaniju i delove Rumunije i Grčke, uključujući i Solun
Da je Bledski sporazum između Tita i Dimitrova uključivao integraciju Bugarske u zajednicu jugoslovenskih zemalja
Autor neobične mape ističe da bi u nekom “paralelnom univerzumu” komunistička revolucija u Grčkoj barem delimično uspela, čime bi se neki delovi zemlje otcepili i pridružili Jugoslaviji. Isto se odnosi i na Vlašku, bivšu kneževinu a danas istorijsku pokrajinu Rumunije.

Da je do takvog, mora se priznati neverovatnog epiloga došlo, Jugoslavija bi se prostirala, kako se u tekstu navodi, od Čelovca do Carigrada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *