СО ВАКОВ МАЖ НИКОГАШ НЕМА ДА БИДЕШ СРЕЌНА

Совет на искусен брачен терапевт
Емоционалната злоупотреба или уцената понекогаш е тешко да се открие, особено ако сте учесник во таква токсична врска. Ако чувствувате дека нешто ве гуши во врската, а не сте сигурни во што точно е проблемот, прочитајте го овој текст.
Брачен терапевт објаснува како изгледа лошата врска и ве советува да избегате од таков маж, бидејќи нема среќа со него. Ова се знаци дека вашиот партнер емотивно ве уништува:

Чести промени во расположението
Во еден момент тој е внимателен и ве опсипува со нежност и внимание, а потоа, веднаш потоа почнува да вика по вас затоа што сте направиле нешто што не му одговара. Честите промени во расположението укажуваат на неурамнотежена личност која ги фрустрира своите фрустрации врз некој друг. Односот во кој испадите на нежност постојано се менуваат со покајни зборови за извинување, нема големи шанси да преживее во иднина. Ако поминувате низ сето ова, излезете на време!

Љубомора
Емотивно насилниот партнер не е љубоморен само на вашите пријатели и семејството. Исто така, тој е љубоморен на вашите соништа, амбиции и поставени цели. Тој е лут на самата помисла дека не зависите од него. Ако искрено ве сака, никогаш нема да ви ја ускрати можноста да бидете среќни.

Ве прави нервозни
Емотивниот „насилник“ ќе се обиде на секој начин да ве „убие“ и да покаже колку е супериорен во однос на вас. Ако чувствувате каков било страв од него, нема што повеќе да барате во таа врска.

Постојано ве омаловажува
Што и да правите, немате поддршка од него. Ништо не е доволно добро, ниту правилно, кога станува збор за вас. Не дозволувајте да ве омаловажува и ценете се себеси за тоа што сте и што сте постигнале сами (се разбира, без неговата поддршка).

Постојано му попуштате
Нема ништо лошо во тоа ако сакате да го направите вашиот партнер среќен. Но, се разбира, ако го добиете истото од него за возврат. Односот што се сведува на тоа вие да му угодувате нему нема смисла или иднина.

Се чувствувате како затвореник
Во ваква врска, чувствата на беспомошност се многу чести. Партнерот ќе се обиде да ги контролира сите аспекти од вашиот живот, вклучувајќи проверка на вашата пошта, текстуалните пораки или со кого го поминувате слободното време. Ако се чувствувате заробено, немате многу за што да размислувате. Ослободете се од „синџирите“ и побарајте ја вашата среќа на друго место.

Тој ве убедил дека проблемот е во вас
По сите расправии, убедувања и омаловажувања, почнавте да верувате дека проблемот е во вас. Вие сте заслужиле да се однесува така. Не се откажувајте, бидејќи ова е едноставна манипулативна тактика. Тргнете се, бидејќи вредите многу повеќе од тоа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *