Тежок скандал во „Комунална хигиена – Скопје“: Службеничка одзеде телефон на новинарот Салиу и го бркаше од просторија

За среќа Фуркан ги фатил сите моменти преку телефонот

Линкот од видеото го имате подолу

Службеници од секторот за односи со јавност и од обезбедувањето на „Комунална хигиена – Скопје” кои денеска сериозно ги прекршиле правата на новинарите Фуркан Салиу и Авни Тахири, преку насилно одземање на нивната опрема и нивно незаконско задржување против нивна волја.

Според колегите, овој скандалозен настан се случил денеска во просториите на ова јавно претпријатие во Скопје. Во овој инцидент службеничка која се претставила како одговорна за односи со јавност, по претходна вербална расправа со двајцата новинари, на колегата Салиу му го одзела телефонот и одбивала да го врати.

Истовремено, тројца членови на обезбедувањето од Дирекцијата на „Комунална хигиена – Скопје”, против волја на двајцата новинари ги задржале во просториите на оваа институција и истите биле ослободени дури откако пристигнале припадници на МВР, кои дошле набргу по претходна пријава од новинарот Тахири.

Инцидентот претставува тешка повреда на правата на новинарите и попречување во нивната работа како и правото на слободно движење. Колегите Салиу и Тахири уредно закажале средба со претставници за односи со јавност за прилог поврзан со прашања од работните односи во оваа институција и истите имале обврска да одговорат на новинарските прашања, а не да ја одземаат нивната опрема како и незаконски да ги држат против нивната волја во просториите на јавното претпријатие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *