Д-р Петличковски кажа дали има потреба од нови ковид мерки

Докторот го кажа мислењето

Според него нема потреба од нови мерки

Со моменталната ковид-ситуација нема потреба од нови рестриктивни мерки, последните препораки за задолжително носење на мас ки во болници, аптеки, јавен превоз и старечки домови засега се доволни, изјави претседателот на Комисијата за заразни болести, Александар Петличковски

Тој во вечерашното гостување во емисијата „Жешко столче” на Канал 5, беше дециден дека според моменталната ситуција со околу 170 хоспитализирани со Кови во болниците, од кои 20 во Инфек тивната клиника и ниту еден со тешка клиничка слика, рестриктивните мерки треба да се чуваат за кога ќе бидат потребни.

Сепак, бидејќи, како што истакна, вирусот изненадува и се враќа со нови верзии, сериозно ќе се размислува за отворање на прашањето за планирање на есента.

– Вирусот не изненади со појава на нова верзија која уште полесно се шири и има прилично ефикасен начин да го избегне веќе стекнатиот имунитет.

Во моментот во Австралија е најсериозна ситуацијата бидејќи таму е дојдена есента и во овој бран истовремено со омикронот се појавува и грип. Ситуацијата е комплексна и има прилично голем притисок врз установите и затоа сметаме дека треба малку посериозно да го отвориме прашањето за планирање на нашата есен во прв ред заради грипот и недоволната вакцинација која можеби ќе ни прави проблем наесен, оцени Петличковски.

Не ја исклучи и можноста за враќање на маските во училиштата, доколку се појави потреба за тоа..

Според него, се чини дека се приближуваме до пикот на овој ковид-бран кој ќе трае неколку недели.

-Потоа се очекува бројот на инфицирани да се намалува. Ќе ги видиме и бројките од неделава, но се чини дека го достигнуваме плафонот, појасни Петличковски.

Во врска со колективниот имунитет, рече дека имаме остварено солидно ниво, како и во целиот свет.

Но, порача дека тоа не значи гаранција за неинфицирање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *