Конечно решена мистерија дали има мајмунски сипаници во Македонија: Излезе резултатот од тестот на кичевецот

Конечно решена мистерија дали има мајмунски сипаници во Македонија

Излезе резултатот од тестот на кичевецот

Негативен е тестот на лицето од Кичево кое денеска беше тестирано од мајмунски сипаници, изјави вечерва за МИА портпаролот на Комисијата за заразни болести, Злате Мехмедовиќ.

-Пациентот е негативен, нема потреба за понатамошна изолација, останува единствено да се третира за основната болест, но како ќе се третира и кога ќе биде укината изолацијата ќе одлучи Центарот за јавно здравке од Битола кој што го води здравствениот надзор, рече Мехмедовиќ.

Ова беше првиот пациент кај кого постоеше сомневање дека е заразен со мајмунски сипаници, но тој одбиваше да се тестира.

Претседателот на Комисијата за заразни болести Александар Петличковски на последната прес-конференција во врска со овој случај потенцираше дека нема законска можност лицето да се присили за тестирање, бидејќи ова не е болест со која следи задолжителна изолација, туку има само препорака.

Но, како што рече, постои можност да се побара здравствен надзор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *