Кој го чува презимето БРОЗ? Од готвачи до автомеханичари

фото:Alo! arhiva

По смртта на Тито, пред четириесет и една година, животот на неговите потомци се промени целосно.

Според некои од нив, по смртта на нивниот славен предок. нивните животи се сменија целосно. Тие беа напуштени од оние на кои им беа најдобри пријатели за време на владеењето на Маршалот, и со текот на времето тие исто така се дистанцираа едни од други.

ЈОСИП ЈОШКА БРОЗ (73), син на најстариот син на Тито, Жарко Броз, вели дека ретко е во добри односи со кој било од неговите роднини. Како што објасни, тој тешко дека се слуша со неговата сестра по татко, Светлана, која е специјалист по кардиологија и интерна медицина воопшто и не се слуша.

– Светлана се однесуваше лошо кон татко Жарко, а исто така е во спор за имот со својата сестра и браќата. Кога беше помлада, таа имаше тежок карактер, еднаш дури и извади пиштол на нашиот татко инвалид, кој ја изгуби раката.

Потоа полудев, сакав да ја убијам, но дедо Тито клекна на колена и викаше дека не треба да го правам тоа. Искрено, се слушам само со сестра ми Златица – вели Јошка.

ЕДВАРД БРОЗ: Наследниците во Хрватска се поделија

Внукот на Тито, Едвард Броз (70), син на најстариот син на Тито, Жарко Броз и Тереза ​​Кујунџиќ, со години не доаѓа во Србија затоа што чека да му истече затворската казна откако тој предизвика сообраќајна несреќа во 1992 година. Тој изјави дека и не сака да се експонира јавно. Има информации дека за време на владеењето на неговиот дедо, тој им го дал својот дипломатски пасош на пријателите за да можат да патуваат, што некои го користеле за трговија со оружје, повикувајќи се на него. Како што се дознава, Едвард живее скромно во стан во Загреб и целосно го изгубил контактот со другите наследници на Броз кои живеат во Хрватска.

САША БРОЗ: Имам јасна мисија

АЛЕКСАНДРА САША БРОЗ (52) е ќерка на помладиот син на Тито, Александар Миша Броз. Оваа театарска и телевизиска режисеркасе разведе од актерот Ранко Зидаревиќ пред десет години, со кого ја има ќерката Сара. Таа вели, додека дише, ќе се обиде да го промовира делото на нејзиниот дедо Јосип Броз Тито.

Поголемиот дел од времето го поминав со дедо ми во Бриони и за него беше важно неговата внука да биде добра ученичка. Поради големиот успех во училиште, тој ми даде папагал Крокија – рече таа. Нејзината ќерка и правнука на Броз, Сара (27), се занимава со сликарство. Таа за хрватските медиуми изјави дека нејзината мајка воопшто не ја смета за славна затоа што е внука на Тито и дека се обидува да не се разликува од другите на училиште. Андреј Броз е помалото дете на Александар Мишо Броз, вториот син на Тито. За разлика од неговата сестра Александра Саша, која не крие дека е потомок на познат предок, Андреј ретко го спомнува. Се школувал во Москва, а во моментов се занимава со консултантски услуги.

АЛЕКСАНДАР МИША БРОЗ е големо име во хрватската дипломатија, во кое одлично се снајде веднаш по независноста на Хрватска. Иако беше почитуван дипломат, во Миша се сомневаа дека како амбасадор на Хрватска во Џакарта, користел луксузен автомобил што му бил даден за употреба од индонезиската влада. Самиот Фрањо Туѓман побара Броз да работи на унапредување на хрватското признавање во африканските и азиските делови на светот, затоа што тој беше син на Јосип Броз, кога тие народи го сакаа поради неговиот голем придонес кон нивната независност и неусогласување. Миша неодамна го прослави својот 80-ти роденден со своето најблиско семејство. Тој не одржува контакти со другите наследници на Тито во Хрватска и Србија.

ЛУКА БРОЗ, правнук на Тито и внук на Јошка Броз, работи како готвач во белградски ресторан, каде што ја прави „паштетата на Маршалот“ како специјалитет. Рецептот го наследил, како што вели, од неговиот дедо Јошка Броз. Неговиот брат Филип, исто така правнук на Броз, работи како механичар во продавница за поправка на автомобили.

извор:alo.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *